Off-page SEO

Off-page SEO omvat alle inspanningen buiten een website om de zoekmachine rankings te verbeteren.

Backlinks

De definitie van linkbuilding is het proces van het verkrijgen van hyperlinks van andere websites naar de jouwe. Een hyperlink (meestal gewoon een link genoemd) is een manier voor gebruikers om tussen pagina’s op het internet te navigeren. Zoekmachines gebruiken links om het web te doorzoeken. Ze zullen de links tussen de individuele pagina’s op je website doorzoeken, en ze zullen de links tussen hele websites doorzoeken. Dit is misschien wel dé off-page SEO techniek bij uitstek.

Backlinks zijn de basis van Google’s PageRank, een wiskundige formule die de “waarde van een pagina” beoordeelt door te kijken naar de hoeveelheid en kwaliteit van andere pagina’s die naar de pagina linken. Samen met zoekintentie zijn backlinks een van de belangrijkste rankingfactoren. Over het algemeen geldt: hoe meer backlinks (van unieke websites) een pagina heeft, hoe groter de kans dat deze zijn concurrenten overtreft op de SERP’s.

Bovendien, hoe meer backlinks een pagina heeft, des te meer organisch zoekverkeer er op die pagina landt. Binnen SEO speelt linkbuilding een belangrijke rol bij het genereren van organisch verkeer via zoekmachines, vooral in concurrerende branches. In combinatie met sterke technische SEO fundamenten, geweldige on-page SEO, uitstekende inhoud en een goede gebruikerservaring, kan linkbuilding uiterst effectief zijn in het genereren van meer organisch verkeer.

Let op met spammen

Vandaag de dag is de noodzaak van kwaliteit, relevantie en authenticiteit nog nooit zo belangrijk geweest. Terwijl lage kwaliteit, spammy linkbuilding technieken kunnen werken, zouden ze geen rol moeten spelen in een strategie voor een organisatie die streeft naar langdurig organisch zoeksucces. Het bouwen van links is tegenwoordig eerder vergelijkbaar met goede marketing, en de organisaties die dit begrijpen zijn meestal degenen die op lange termijn winnen. Maar dat betekent niet dat er geen technisch aspect is aan het bouwen van links of dat alle technieken rondom je product moeten draaien. We zullen zien dat er nog veel meer aan vastzit dan dit, en dat er nog veel meer te begrijpen valt dan ooit tevoren.

Gebruikte taktieken om meer backlinks te krijgen

Er zijn veel manieren om links te krijgen. De juiste tactieken voor jou hangen af van de middelen die je tot je beschikking hebt en de branche waarin je actief bent. Industrieën die meer gevestigd en competitief zijn, vereisen vaak dat je behoorlijk agressief bent met linkbuilding, en je zult het misschien moeilijker vinden om die links te verdienen. Andere industrieën, vaak de nieuwere industrieën die snel groeien, zitten vol met mogelijkheden om in contact te komen met bloggers en een community op te bouwen. Met dat in gedachten, onthult deze sectie een paar linkbuilding tactieken die kunnen worden toegepast op bijna alle soorten websites.

Gastblogs

Gastbloggen is het proces van het benaderen van andere websites om te zien of ze een stuk inhoud willen publiceren dat je schrijft op hun blog. Een klassieker in de off-page SEO. Hoewel het vaak een effectieve manier is om links te verdienen met hoogwaardige inhoud, heeft Google opgetreden tegen marketers die misbruik maken van deze tactiek met laagwaardige inhoud en over-geoptimaliseerde ankertekst.

Andere content-gebaseerde link strategieën zijn: infographics, papers en studierapporten, video’s en meer.

De broken-link strategie

Het Internet staat vol met gebroken links. Vaak bevinden deze gebroken links zich op waardevolle, hoogwaardige pagina’s. Broken link building is een zeer populaire praktijk die werkt op basis van het helpen van webmasters bij het repareren van hun kapotte links door een superieur alternatief te bieden om naar te linken.

Hoewel de details kunnen variëren, ziet het basisproces er als volgt uit:

 1. Ga op zoek naar gebroken links en vind goede doelen
 2. Creëer inhoud om inhoud te vervangen die niet meer bestaat.
 3. Benader en pitch deze inhoud

Wat is een goede backlink voor off-page SEO?

Maar niet alle backlinks zullen je rankings evenveel beïnvloeden. Volgens Ahrefs kan je een backlink beoordelen aan de hand van deze zes eigenschappen:

 1. Autoriteit – Als we links beschouwen als stemmen, zullen pagina’s met meer stemmen een sterkere stem doorgeven aan andere pagina’s.
 2. Relevantie – Google zegt hierover: “Als andere prominente websites over het onderwerp naar de pagina linken, is dat een goed teken dat de informatie van hoge kwaliteit is.”
 3. Ankertekst – Net als interne links helpen de ankerteksten van backlinks Google de context van de doelpagina te begrijpen.
 4. Follow vs. nofollow – “Nofollow” is een attribuut dat Google vertelt een link niet mee te nemen voor ranking doeleinden. Het “follow” attribuut is het tegenovergestelde. Over het algemeen hebben de “gevolgde” links meer impact. Alle links zijn standaard “volgen”, tenzij anders aangegeven.
 5. Plaatsing – Links die een grotere kans hebben om te worden geklikt (bijv. links in de inhoud, links die hoger op een pagina zijn geplaatst) zullen waarschijnlijk meer autoriteit doorgeven.
 6. Bestemming – Links kunnen de ranking van de specifieke pagina waarnaar ze linken verhogen. Maar je kunt een deel van die link equity naar andere pagina’s doorgeven via interne links.

Links shoppen of toch maar niet?

Misschien ook een paar woorden over het kopen van links. Linkbuilding kan behoorlijk moeilijk zijn, vooral in de beginfase wanneer je nog steeds je reputatie moet opbouwen, de juiste mensen moet vinden om contact mee te maken en geweldige inhoud moet maken. Het is begrijpelijk dat SEO’s op zoek gaan naar snelle manieren om het proces wat gemakkelijker te maken, en een van die shortcuts is vaak het kopen van links. Weet dat het kopen van links direct in strijd is met de Webmaster-richtlijnen van Google.

Je online bedrijfsvermelding

NAT (naam, adres, telefoon) citaties zijn online vermeldingen van je bedrijf waarin je bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer worden weergegeven. NAT (NAP in het Engels) citaten zijn waarschijnlijk een rankingfactor die meetelt voor gelokaliseerde organische zoekresultaten. Ze dragen echter misschien niet veel gewicht maar kunnen daarvoor wel een goeie off-page SEO taktiek zijn.

Los van de mogelijkheid om je te helpen rangschikken op de SERP’s, zullen NAT citaties gebruikers zeker helpen om je lokale bedrijf te vinden. Hier is een snelle lijst met goede praktijken die je kunt volgen:

 • Meld je aan bij grote data-aggregators, zoals Foursquare. Daar halen veel lokale gegevensproviders hun gegevens vandaan.
 • Dien ze in bij de grote spelers, zoals Apple Maps, Yelp, Bing Places, Facebook, enz.
 • Post ze ook in andere populaire gidsen in jouw lokale gebied en branche.
 • Houd je citaten consistent.
 • Stem ze af op de richtlijnen van Google of Bing.

Er bestaat ook zoiets als een Google Business Profile (GBP). Of dit een rankingfactor is, is niet eens de juiste vraag hier. Het GBP is gewoon de vereiste om te worden weergegeven in Google’s map pack. Voor de duidelijkheid, een map pack toont GBPs dicht bij het gebied dat verband houdt met je zoekopdracht (of op basis van je locatie). Zoekresultaten onder de map pack worden gelokaliseerde organische resultaten genoemd. Beïnvloedt een GBP de rangschikking van de resultaten onder de map pack? De meeste SEO-professionals zeggen “nee”.

Maar over het algemeen, als je bedrijf lokaal opereert, wil je zeker een GBP krijgen. Het stelt Google in staat om je bedrijf in de map pack te tonen, en het maakt het gemakkelijker voor klanten om je te vinden en contact op te nemen. Bovendien helpt een GBP bij het krijgen van recensies van klanten.

Conclusie

Off-Page SEO is een essentieel onderdeel van een uitgebreide SEO-strategie. Het richt zich op het verbeteren van de autoriteit, relevantie en geloofwaardigheid van je website in de ogen van zoekmachines door middel van externe signalen zoals backlinks, sociale media shares en online vermeldingen. Door hoogwaardige backlinks van betrouwbare bronnen te verkrijgen en een sterke aanwezigheid op relevante sociale media platforms te ontwikkelen, kun je de ranking van je website verbeteren en meer organisch verkeer aantrekken. Off-Page SEO is een doorlopend proces dat consistentie, geduld en toewijding vereist, maar de beloningen op lange termijn kunnen aanzienlijk zijn in termen van zoekmachinezichtbaarheid en online succes.